сряда, 8 август 2012 г.

Leonoraa обяснява всичко

Повлияно от този филм

Ако бяхме няколко години назад във времето моралът щеше да е друг и повече смирени хора биха означавали по-добро или по-смирено общество. Може би е хубаво, преди време, когато технологиите не са били развити. Но днес няма как да бъдеш смирен, защото след религиозното обучение попадаш в истинския свят. И там не си създаден от Бог, няма Господ. А да приемаш, че проблемите пред които се изправяш са само изпитания, пратени от Бог е … глупаво. При все, това не е възможно днес. Има наука, която опровергава Бог и цялата тази измишльотина със забранения плод.
- Забранен плод?.
- Само някакъв плод, не знайно какъв. Но не е ябълка.
Колко лесно звучи. Само изяждаш нещо и вече си извършил грехопадение. А в църквата ни учат да вярваме. В какво? Учат ни да нямаме мнение. Все пак има господ. Но днес “Бог умря”.И малко трудно ще живеем, без да имаме мнение, праведно, да се молим всяка сутрин или през ден. Трябва всичко да е с мярка. Но мярката в религията ми убягва. Такава не съществува. На нея й трябват само окови. Да я държат вързана, дресирана. Защото, ако малко помръдне, то ще усере всичко, което някак си нашето модерно общество е сътворило. Ако мръдне, ако и се даде власт, ако хората изгубят разсъдъка си дотолкова, че да й вярват – то тя ще ни убеди, че Земята е центъра на света, че слънцето се върти около нея и всъщност е плоска.
Религията е толкова статична и не подаваща се на промени. Опитва се да те убеди, че тя никога не се променя и поради това е най-сигурното “нещо” в което да вярваш. А всяко не променящо се нещо, след време загнива. Започва да смърди отдалече и да се усеща. И тогава тази миризма чрез поредица от физиологични реакции активира мисленето. И отрича приемането на нещо гнило. Колко просто и логично е биологичното обяснение.
Защо съм толкова скептична спрямо религията? Тя има ясните и абсурдни цели да произвежда фанатици. Цяло щастие е ( и затова забележете няма да благодаря на Бог), че те са рядкост. Но дори един е достатъчен да съсипе живота на много хора. А и някак не ме устройва животът след смъртта. Искам да живея сега. Искам да бъда щастлива. А да си щастлив значи имаш всичко. А щом имаш всичко, то трябва да го дадеш на ближния. Нали така. Трябва да сме бедни и нещастни. Само така ще отидем в Рая.
И защо е целия живот? За да умрем нещастни, стъпкани, използвани от живота. А после кой ще гарантира, че ще отидем в Рая. Че има Рай? Господ? Вече няма ангели, няма пророци. И е научно доказано, че Господ да ти говори си е сериозна диагноза.
Но нека умрем, защото го изисква религията, една институция, в която има толкова велики противоречия, че фрази от рода на долната изобщо не ме учудват:
А папата и Бог са непогрешими, защото те са го казали, а те са непогрешими.
Определено има голяма грешка или по-точно основна логическа грешка, защото този извод не следва логически от тези предпоставки.
Ще завърша многословната си тирада с едно просто обещание: “Да мина през процепа при Рилския манастир. “ И когато мина ще докажа, че няма Бог. Почти както в един златен филм.
Всъщност ще направя само това, няма да влизам в църкви и повярвайте ми не от страх да не изгоря като въглен, а просто изпитвам погнуса от целия този олтар на “нещо”, което трябва да оправдае липсата на вяра в себе си.

1 коментар:

  1. Хайде сега и по твоите нерви да походя с този псевдо лексиконов формат - http://www.anavaro.com/blog/liebster-blog-award-ili-nora-pak-se-zakacha/

    ОтговорИзтриване